(Sluiten)

Ik wil hier meer over weten

Vul hieronder je naam, e-mailadres en telefoonnummer in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Ja, ik wil hier meer over weten!

Neem vrijblijvend en gratis contact met mij op.

Wonen in Utrecht


De Domstad is een stad met een bruisend historisch centrum, prachtige grachten, een groot aantal monumenten en monumentale parken, moderne faciliteiten maar ook een vertrouwelijke gezelligheid.

De gemeente Utrecht is onderverdeeld in tien wijken, vergelijkbaar met stadsdelen. Deze tien wijken zijn weer onderverdeeld in subwijken en buurten.

De tien wijken:

 

Binnenstad

Deze wijk ligt in het centrum van Utrecht en beschikt over ca. 17.000 inwoners. Qua oppervlakte en inwoners is dit de kleinste wijk van Utrecht.

 

Oost

Zoals de naam doet vermoeden, ligt de wijk 'Oost' in het oosten van de stad. In deze wijk wonen ca. 30.000 inwoners, met relatief veel studenten. Zowel op de campus 'De Uithof' als in studentencomplex 'Ina Boudier Bakkerlaan' als in de rest van de wijk. Dit is te verklaren aan het feit dat deze wijk tussen het centrum van Utrecht en De Uithof ligt.

 

Leidsche Rijn

Leidsche Rijn ligt ten westen van het centrum van Utrecht. De naam is afgeleid van de Leidse Rijn, die door de wijk stroomt. In deze wijk woonden in 2007 ca. 17.000 inwoners, begin 2012 waren dit er echter al bijna 27.000. Het aantal is nog altijd stijgende.

 

West

De wijk West ligt niet in het westen van de stad zoals de naam doet vermoeden, maar loopt vanuit het centrum naar het noorden. De wijk heeft de naam West omdat de wijk iets ten westen van het centrum ligt. In de wijk wonen ca. 27.000 mensen wat de wijk qua inwoneraantal de zevende wijk van Utrecht maakt. De volgende subwijken horen bij West: Lombok/Leidseweg, Nieuw Engeland/Schepenbuurt, Oog in Al/Welgelegen. Lombok staat bekend als multiculturele arbeiderswijk, hoewel de demografische samenstelling van de wijk de laatste jaren aan het veranderen is.

 

Overvecht

De wijk Overvecht is een ruim opgezette groene wijk in Utrecht. De wijk is gebouwd na de oorlog, in de typische hoogbouw-stijl. Tussen de bebouwing is veel groen aangelegd, waardoor de wijk beschikt over veel parken. Daarnaast beschikt Overvecht over een groot winkelcentrum, een politiebureau, bibliotheek en treinstation. In Overvecht wonen ca. 31.000 mensen en is de grootste uitbreidingswijk van Utrecht.

 

Zuid

De wijk Zuid heeft ca. 26.000 inwoners en is daarmee de negende wijk van Utrecht. De volgende wijken zijn onderdeel van wijk Zuid: Oud Hoograven/Tolsteeg, Nieuw Hoograven/Bokkenbuurt, Lunetten. Lunetten is een wijk met een bijzondere bouw, aangezien de toekomstige bewoners in de jaren '70 betrokken waren bij de ontwerpen. Dit is een van de redenen waarom de wijk populair is geworden.

Noordoost

De wijk Noordoost is de derde wijk in Utrecht met ca. 37.000 inwoners. In deze wijk ligen het Griftpark en de Voorveldse Polder, maar ook de verkeersader de Kardinaal de Jongweg. In deze wijk liggen de subwijken Votulast (met de Vogelenbuurt en Tuinwijk-West en -Oost), Wittevrouwen/Zeeheldenbuurt en Tuindorp/Voordorp.

 

Zuidwest

Zuidwest heeft ca. 36.000 inwoners en beschikt over de subwijken Kanaleneiland, Transwijk en Rivierenwijk/Dichterswijk. Kanaleneiland staat vooral bekend als probleemwijk en wordt gekenmerkt door de portiekflats met vier woonlagen, rechte straten en veel groen. In de wijk Transwijk ligt het grootste park van de stad: park Transwijk. De Dichterswijk biedt inwoners in tegenstelling tot het Kanaleneiland een hoge diversiteit aan architectuur.

 

Vleuten-De Meern

Dit is qua oppervlakte en inwoners de grootste wijk van Utrecht en is gelegen aan de westkant van Utrecht. De wijk bestaat uit de voormalige dorpen Vleuten, De Meern en Haarzuilen. Hoewel de wijken nu deel uitmaken van Utrecht, worden er nog wel eigen plaatsnaamborden en postadressen gebruikt. De wijk bestaat uit de subwijken Vleuten/Haarzuilens/Leidsche Rijn Park, Vleuterweide/Veldhuizen den De Meer/Rijnenburg. Een belangrijk kenmerk van bijvoorbeeld Vleuterwijde is het dorpse karakter, met oude arbeiderswijken, hofjes en herenhuizen.

Woning kopen in Utrecht

Zou jij graag een huis kopen in deze prachtige stad in het centrum van Nederland? Wij kunnen je daarbij helpen. Indien je een woning op het oog hebt, regelen wij voor jou de aankoop ervan, van taxatie tot de notaris. Kijk bij onze werkwijze voor een gedetailleerde uitleg. Voor vragen kun je ook contact met ons opnemen.